Pe Marian Furnică l-am prins cât era în vacanță în Moldova. M-a încântat să-l aud povestind cu atâta entuziasm despre balet și fotografie dintr-o bucătărie din Chișinău. Are două luni de vacanță, timp în care ia pauză totală de la dans. Îi place ca toamna, când revine la Baletul de Stat din Viena, să intre în studio de parcă ar fi prima dată, cu mintea proaspătă, corpul odihnit și dor de dans. „Am emoții, e ca atunci când revii la întâi septembrie după vacanța de vară, te așezi în bancă, revezi colegii…”, povestește Marian. 

Dansul a făcut dintotdeauna parte din familia Furnică. Bunicul său, Ion Furnică, Artist Emerit, a făcut parte din Ansamblul „Joc”, la fel ca mama sa – Svetlana Furnică. Împreună cu fratele lui geamăn, Marian a început să danseze de la vârsta 6 ani. După ce au făcut dansuri la Codreanca, la 10 ani au intrat la Colegiul Național de Coregrafie, clasa de balet. De atunci, dansul s-a transformat în ocupație de bază.

Școala de balet din Viena

La 16 ani, Marian a fost acceptat ca bursier la Școala de Balet a Operei de Stat din Viena, una dintre cele mai importante școli de dans din lume, iar de oraș s-a îndrăgostit de cum a ajuns. Chiar dacă și acum se simte uneori ca un auslander (străin), acest lucru nu-l mai deranjează și mereu e bucuros când are ocazia să povestească străinilor despre Moldova.

Din 2012, face parte din compania Baletului de Stat din Viena. Marian își amintește că atunci când era în școală, a văzut spectacolul „Max și Moritz” și visa să danseze și el cândva în acest spectacol. A fost încântat să fie distribuit în rolul lui Max chiar de cum a ajuns în companie.

Corpul meu – templul meu

În spatele grației și ușurinței pe care o vedem pe scenă stă extrem de multă muncă și disciplină. Dansatorii companiei lucrează de luni până vineri, de la 10 la 17:30, iar dimineața începe cu o oră obligatorie de dans clasic. Dacă are un rol mai dificil, se întâmplă să lucreze și în weekend. 

„Eu mi-am dedicat corpul baletului. Când faci balet, ca să poți să dansezi astfel încât să pară totul ușor și plastic, corpul trebuie antrenat într-un mod special, antrenezi mușchi pe care nu-i folosești zilnic sau în alte sporturi.”

Și pentru a fi în cea mai bună formă, Marian echilibrează antrenamentul cu un un stil de viață sănătos. Își gătește singur doar mâncare sănătoasă, se odihnește 8 ore în fiecare noapte, încearcă să nu se expună la riscuri de accidentare – nu patinează, nu face alte sporturi. În plus, e foarte atent la nevoile și limitele corpului – dacă are dureri, preferă să ia o pauză de câteva zile în loc să forțeze și să fie nevoit să ia o pauză lungă mai târziu.

„Am investit mult, dar am primit mult înapoi. Îmi place enorm dansul, procesul în sine. Sunt foarte recunoscător dansului pentru viața pe care o am – trăiesc în Viena, într-un oraș incredibil, într-un teatru incredibil.”

Marian a dansat pe multe dintre marile scene de balet ale lumii și e obișnuit cu o varietate de reacții din partea publicului. Cei mai critici sunt spectatorii care vin la Baletul de Stat din Viena – mulți dintre ei vin la balet în mod regulat, sunt obișnuiți cu spectacolele foarte bune, iar asta menține niște standarde înalte pentru companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here