Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi al Consulatului Onorific al Spaniei la Chişinău, o serie de evenimente culturale care vor avea loc în perioada 1-31 iulie 2021.
# Expoziţia în aer liber „Muzeul Prado iese în stradă”

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi al Consulatului Onorific al Spaniei la Chişinău, expoziţia în aer liber „Muzeul Prado iese în stradă”. Fotografiile vor putea fi admirate în perioada 1-31 iulie 2021 la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău (Strada 31 August 1989, 121 A).

Locuitorii și vizitatorii Chişinăului vor avea ocazia să admire 22 dintre cele mai reprezentative opere ale Muzeului Prado, una dintre principalele instituţii culturale ale Spaniei şi unul dintre cele mai importante muzee din lume.

Expoziţia îşi propune să scoată arta în stradă şi să o apropie de public cu ajutorul unor reproduceri magnifice, prezentate la o scară de 1:1, ale unor capodopere semnate de: Goya, Velázquez, Rubens, Botticelli, Rembrandt sau Hieronymus Bosch, oferind privitorilor o experienţă similară unei vizite reale chiar la Muzeul Prado.

Expoziţia a fost prezentată anterior în numeroase oraşe din America Centrală şi de Sud, Filipine, SUA, Spania şi România şi ne invită la un  periplu prin vastele colecţii de pictură găzduite de Muzeul Prado, oferind o imagine cuprinzătoare asupra picturii europene de la începutul secolului al XII-lea până în primii ani ai secolului al XX-lea.

Acest amplu eveniment cultural, prin cele două activităţi propuse, dezvăluie publicului din Chişinău motivele pentru care Muzeul Prado reprezintă un autentic Patrimoniu al Umanităţii şi evidenţiază, totodată, bogăţia şi valoarea inestimabilă a cinematografiie spaniole.

# Filme spaniole, subtitrate în română

De asemenea, pe parcursul lunii iulie, iubitorii de film se vor putea bucura de nouă filme spaniole grupate în scurte cicluri tematice: filme de comedie, clasice, filme regizate de femei, drame şi de animaţie.

Filmele dispun de subtitrare în limba română şi vor putea fi urmărite în perioada 3-31 iulie 2021, în fiecare zi de weekend, începând cu orele 21.00, în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile şi cu respectarea normelor de protecţie şi distanţare socială.

Titlurile fac parte din Filmoteca AECID (Agenţia Spaniolă de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării din Spania) şi sunt prezentate cu sprijinul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Printre acestea se numără:
# comedia „Campionii”, producţie de mare succes care spune povestea unui antrenor de baschet a cărui misiune este aceea de a pregăti o echipă foarte specială; #„Plácido”, o bijuterie a operei cunoscutului regizor Luis García Berlanga de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani;
# Chico şi Rita”, un excelent film de animaţie în care jazz-ul şi filmul deţin rolurile principale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here