Astăzi la Ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a a fost stabilită componența Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.


Președinte: Nicolaescu-Onofrei Liliana (PAS)

Liliana Nicolaescu-Onofrei

Liliana Nicolaescu-Onofrei (6), vicepreședintă a partidului și actuală consilieră a președintei Maia Sandu în domeniul educației și cercetării, a ajuns în Parlament în urma alegerilor parlamentare din 2019, ulterior fiind numită ministră a Educației, Culturii și Cercetării, în perioada guvernării Maiei Sandu. Pedagogă de profesie, a ajuns pentru prima dată într-o funcţie publică în Guvern, în 2012, atunci când a fost numită de Maia Sandu, pe atunci ministră, în funcția de consilieră în cadrul Ministerului Educaţiei, iar ulterior, promovată ca viceministră. A plecat de la minister după plecarea Maiei Sandu din funcție. 

Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost acuzată că ar fi plagiat un document redactat de Maia Sandu, în perioada când era ministră a Educației, acuzațiile fiind respinse și declarate false atât de consilieră, cât și de președinta Maia Sandu.

În ultimii doi ani, venitul familiei deputatei alese a constituit aproape 773 de mii de lei. În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, Nicolaescu-Onofrei indică faptul că familia sa are în proprietate două apartamente, unul de 97,9 metri pătrați și altul de 43 de metri pătrați, dar și un automobil, model Honda Accord. În conturile sale bancare familia păstrează aproape 79 de mii de lei. Familia Nicolaescu-Onofrei deține două companii, dintre care una oferă servicii de consultanță, iar cealaltă nu funcționează. 

Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost acuzată că ar fi plagiat un document redactat de Maia Sandu, în perioada când era ministră a Educației, acuzațiile fiind respinse și declarate false atât de consilieră, cât și de președinta Maia Sandu.

În ultimii doi ani, venitul familiei deputatei alese a constituit aproape 773 de mii de lei. În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, Nicolaescu-Onofrei indică faptul că familia sa are în proprietate două apartamente, unul de 97,9 metri pătrați și altul de 43 de metri pătrați, dar și un automobil, model Honda Accord. În conturile sale bancare familia păstrează aproape 79 de mii de lei. Familia Nicolaescu-Onofrei deține două companii, dintre care una oferă servicii de consultanță, iar cealaltă nu funcționează. Vicepreședinte: Railean Adela (BECS)

Adela Răileanu

Adela Răileanu (19) este jurnalistă de profesie, demisă, în aprilie 2009, din funcţia de directoare a Televiziunii Publice „Moldova 1”, pentru neasigurarea echilibrului și a pluralismului de opinii. A activat în presa comunistă, apoi a ajuns la cea afiliată PSRM. În 2019, a devenit deputată, alături de socialiști. În declarația depusă la CEC, Răileanu indică un venit oficial de 730 de mii de lei de la Parlament.

Deputata socialistă mai indică că este proprietara unui apartament, a cărui valoare ar fi de 450 de mii de lei, și că din 2011 conduce un Mitsubishi ASX fabricat în același an și a cărui valoare este puțin peste 301 mii de lei. Răileanu mai indică că în martie curent a primit în dar un apartament.Vicepreședinte: Pâslariuc Virgiliu (PAS)

Virgiliu Pîslariuc

Virgiliu Pîslariuc (16) este membru al Biroului Național Politic PAS și actual deputat în Parlament. Este doctor în științe istorice și conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

În ultimii doi ani, potrivit declarației pe proprie răspundere depusă la CEC, familia Pîslariuc a avut un venit de circa 1 milion de lei. El are în proprietate două apartamente de 68,9 m.p. și, respectiv, de 39,1 m.p., a căror valoare indicată este de circa 331 de mii de lei.Secretar: Adam Marcela (PAS)

Marcela Adam

Marcela Adam (28), profesoară de meserie, este, în prezent, consilieră a fracțiunii PAS în Parlament. Soțul ei gestionează firma „Topocart Grup”, specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică.

În ultimii doi ani, familia Adam a avut un venit de circa 629 de mii de lei. Familia are în proprietate o casa de locuit de 111,8 metri pătrați, un teren intravilan și un automobil, model Renault Symbol. Membru: Gonța Maria

Maria Gonța

Maria Gonța (40), profesoară de meserie, este consilieră raională în Fălești din partea PAS. Anterior, a fost șefa Secției Politici, Educație și Management din cadrul Direcției Generale Educație Fălești. Ea indică, în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, că în ultimii doi ani a acumulat 20 de mii de lire sterline (500 de mii de lei), activând ca „liber profesionist” în Marea Britanie. 

Gonța declară o casă, aflată în proprietate din 1991 și două autovehicule: un Fiat Scudo, fabricat în 2007 și cumpărat în 2019, și un camion DAF, dobândit în 2012. În documentul depus la CEC Gonța nu a declarat terenul pe care este amplasată casa, așa cum a făcut în declarația depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru anul 2020. Membru: Nistor Marcela

Marcela Nistor

Marcela Nistor (50) este trainer în cadrul Fundației pentru Educație Financiară OK și actriță la Teatrul Alexei Mateevici. În vârstă de 27 de ani, Nistor a avut în ultimii doi ani venituri salariale de aproximativ 475 de mii de lei. Proaspăta deputată deține, din 2019, un apartament de 66 de metri pătrați, cu o valoare de 1,5 milioane de lei.Membru: Novac Larisa

Larisa Novac

Larisa Novac (37) a fost șefă adjunctă a Direcției Educație din Florești și profesoară la gimnaziul „Mihai Eminescu” din satul Ghindești, raionul Florești. În ianuarie 2020, Novac a rămas fără funcția de șefă adjunctă a direcției, după ce consilierii raionali au votat pentru desființarea acestui post.

În ultimii doi ani, familia sa a avut venituri oficiale de aproximativ 730 de mii de lei, cei mai mulți bani provenind din salariul soțului ei, angajat la Energbank. Familia Novac deține un apartament de 39 de metri pătrați în Chișinău, șapte hectare de terenuri în satul Gura Camencii din raionul Florești și un automobil Mitsubishi Colt, fabricat în 2005 și procurat în 2012. În 2019, când a cumpărat apartamentul în Chișinău, familia Novac a contractat un credit în sumă de 379 de mii de lei, scadent în 2029.Membru: Sinchevici Eugen

Eugeniu Sinchevici (52) are 22 de ani și va fi cel mai tânăr deputat din viitorul Legislativ. Președinte al PAS Youth, Sinchevici este manager de proiect la compania Edison International, de unde a avut venituri de 101 mii de lei în ultimii doi ani. El a activat pentru o scurtă perioadă și la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, de unde a avut venituri de opt mii de lei. Sinchevici vine în Parlament fără a ave casă sau automobil. Proaspătul deputat este fondator și administrator la compania „Inventivnet”, pe care a înregistrat-o în luna februarie curent. Compania are activități în comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.Membru: Beleacova Elena

Foto: pdm.md
Elena Beleacova

Elena Beleacova (28) este directoare a Agenția relații interetnice, propulsată în această funcție de PSRM, după ce s-a dezlipit de PDM, cu care a participat, fără succes, în alegerile parlamentare din 2009 și 2014. Ajunsă în tabăra socialiștilor, Beleacova a fost decorată, în septembrie 2018, de președintele de atunci Igor Dodon cu „Ordinul de Onoare”. În ultimii doi ani, a avut un salariu de doar 149 de mii de lei.

Conduce un automobil de marca Toyota, fabricat și procurat în 2019 cu puțin peste 24 de mii de euro. Numele Elenei Beleacova se regăsește și în articolele legate de „furtul miliardului”. Mold-street.com a scris în aprilie 2016 că un litigiu între doi oameni de afaceri scoate la iveală că Elena Beleacova nu şi-ar fi declarat conturile de milioane ale unui offshore. În declaraţiile de avere, Elena Beleacova nu menţionează nicăieri că ar fi beneficiar al firmei offshore „Mitta Group”, înregistrată pe Insulele Virgine Britanice. Membru: Caraman Diana

Diana Caraman

Diana Caraman (26) este membră PCRM și, anterior, a candidat la funcția de consilieră municipală pe listele acestui partid. Caraman a fost inițial pe locul 38 în lista BECS, dar pe ultima sută de metri a fost promovată până pe locul 26, care-i permite să ajungă în Parlament. Este vorbitoare de limbă rusă, iar la evenimentul de lansare a candidaților comuniști în alegerile locale din 2019, ea a cerut presei să-i permită să se exprime în limba rusă, după ce a încercat, în prealabil, să vorbească românește. Economistă de profesie, Caraman a fost, până în 2019, asistenta unui deputat PCRM. În ultimii doi ani, ea a raportat venituri oficiale în valoare de aproximativ 135 de mii de lei. Candidata nu declară locuință personală și nici automobil.Membru: Capațână Svetlana

Svetlana Căpățină

Svetlana Căpățină (29) este consilieră comunistă în Consiliul raional Orhei și, în trecut, a încercat de două ori să obțină un mandat de parlamentară. În declaraţia prezentată la CEC, în calitate de candidat la funcţia de deputat, Svetlana Căpăţină indica 162 de mii de lei din salariu și pensie și trei bunuri imobile nefinalizate. Anul trecut, a contractat un credit în valoare de 60 de mii de lei, pe care trebuie să-l ramburseze până în anul 2023, la dobânda de 8,3%. Membru: Jardan Petru

Petru Jardan. Foto: i1.wp.com

Petru Jardan (4) este deputat, iar anterior a ocupat mai multe funcții importante în afaceri afiliate lui Ilan Șor. Din 2013, a fost directorul companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, în urma unui contract de parteneriat public-privat încheiat în condiții dubioase cu Guvernul R. Moldova.

În martie curent, Petru Jardan a rămas fără imunitate parlamentară, iar la scurt timp a fost reținut pentru 72 de ore, el fiind cercetat pentru abuz de serviciu în proporții deosebit de mari în interesul unui grup organizat și în detrimentul intereselor Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionării. În prezent, el este cercetat în libertate. 

În ultimii doi ani, acesta a raportat venituri de circa 2,2 milioane de lei. Jardan deține 11 terenuri agricole cu o suprafață totală de circa 9 ha, iar în acest an și-a cumpărat un apartament în valoare de aproape un milion de lei. În conturile bancare, familia sa deține 167 de mii de lei. Familia are și o cotă de participare în cadrul firmei „Altotal-Cons” SRL.


Obiectul de activitate a comisiei:

 • Asigurarea cadrului legal privind politica dezvoltării culturii, instituțiilor teatrale, cluburilor şi caselor de cultură;
 • ocrotirea monumentelor de cultură şi istorie, inclusiv din domeniul literaturii, artei, muzicii, cinematografiei;
 • asigurarea cadrului legal pentru activitatea instituțiilor de învăţămînt de toate nivelurile şi monitorizarea acestei activități;
 • reformarea şi modernizarea întregului sistem educaţional;
 • crearea condiţiilor necesare pentru ridicarea calităţii învăţămîntului la un nivel mai înalt;
 • modernizarea procesului de formare profesională;
 • asigurarea cadrului legal privind integrarea europeană a sistemului educaţional;
 • asigurarea dezvoltării şi funcţionalităţii infrastructurii şi bazei didactice a învăţămîntului;
 • perfecţionarea politicii de stat în domeniul ştiinţei şi inovării, racordarea procesului de cercetare-dezvoltare la necesităţile ţării;
 • monitorizarea implementării Codului cu privire la ştiinţă şi inovare;
 • asigurarea cooperării ştiinţifice internaţionale, inclusiv prin intermediul elaborării şi semnării Acordului de asociere la Programul FP-7 al Uniunii Europene, altor acorduri în domeniul ştiinţei şi inovării;
 • dezvoltarea reţelei de inovare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a instituţiilor de învăţămînt;
 • monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru tineret pentru anii 2009-2013;
 • asigurarea cadrului legal privind politicile de tineret în domeniul economic, social şi instituţional;
 • aprobarea şi monitorizarea implementării Strategiei dezvoltării culturii fizice şi sportului;
 • crearea şi perfecţionarea cadrului legal de dezvoltare a sportului de performanţă (profesionist);
 • asigurarea cadrului legal pentru renovarea bazei materiale a educaţiei fizice şi sportului;
 • aprobarea programelor naţionale antidoping şi cu privire la lupta împotriva violenţei în sport;
 • crearea şi perfecţionarea cadrului legal în domeniul mijloacelor de informare în masă scrise şi electronice;
 • monitorizarea activităţii Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a Consiliului de observatori al instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”;
 • executarea hotărîrilor şi adreselor Curţii Constituţionale în domeniu; exercitarea controlului parlamentar în domeniile menţionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here